Anders Wiklöf en mäktig man

Anders Wiklöf, född 25 juli 1946, affärsman från Mariehamn, Åland.


Anders Wiklöf, son till en murare, inledde sin karriär som affärsman redan som ung när han försörjde sig på att sälja bilar - däribland Mercedes Benz. Detta var grunden för vad som kom att utvecklas till Nordens största privatägda koncern. Betydande aktieinnehav växte fram och Wiklöf blev småningom storägare i det åländska rederiet Birka Line Abp. På 1980-talet såldes aktieinnehavet i rederiet och Wiklöf fortsatte att utveckla sina verksamheter.

Idag är Anders Wiklöfs bolag, Wiklöf Holding, Nordens största privatägda koncern med omkring 700 anställda. Wiklöfs verksamheter är i huvudsak dagligvaru- och partihandel (främst över Östersjön), hotellverksamheter och byggkonstruktioner.


Dotterbolaget ME Group är en omfattande enhet inom Wiklöf-sfären och handhar verksamheter såsom frakt av alkoholhaltiga drycker över Östersjön och försäljning av matvaror på Åland. Under de senaste åren har Wiklöf-koncernen, genom dotterbolaget ME Group Camp Solutions, inlett en verksamhet i Bosnien där företaget står för driften av en omfattande bas för internationella fredsbevarande styrkor. Genom företaget Mariehamns Parti bedriver Wiklöf partihandel med mat- och byggvaror (Byggvaruhuset i Mariehamn). Best Hall, även det ett dotterbolag till Wiklöf Holding, är ett företag som tillverkar stora stålkonstruktioner för till exempel idrottsarenor, fabriker m.m. Även helikopterbolaget Skärgårdshavets helikoptertjänst Ab ingår i koncernen. På Åland driver Anders Wiklöf också hotellen Arkipelag och Pommern.

Förutom dessa verksamheter besitter Wiklöf-koncernen tillsammans ett stort aktieinnehav i Ålandsbanken Abp. Idag kontrollerar faktiskt Anders Wiklöf, genom dotterbolag, drygt 10 % av rösterna och är således bankens fjärde största ägare.


Idag är Anders Wiklöf den person som besitter den största privata förmögenheten på Åland - runt 40 miljoner Euro.

Anders Wiklöf har ett stort intresse för konst, speciellt sådan som berör Åland och Östersjöområdet, och har på sitt sommarställe Andersudde, söder om Mariehamn, skapat en privat konstsamling som är unik i sitt slag. Bland verken av bl.a. Victor Westerholm, Akseli Gallen-Kallela och Carl Larsson finner man också Peter Dahls "Stolta stad" som köptes in för ett mångmiljonbelopp.

 

På sitt sommarställe, Andersudde på Järsö, har Anders Wiklöf idag uppfört en stor tennisanläggning som rymmer 1600 personer. Den är ämnad för "privat bruk" men troligen finns det även en annan idé - Anders är nämligen mycket nära vän med tennislegenden Björn Borg (Wiklöf arrangerade tidigare tennisturneringen Aland Classics i Mariehamn).

 

Den 23 maj (2008) kommer Anders Wiklöf promoveras till hedersdoktor vid ekonomisk-statsvetenskapliga faktulteten vid Åbo akademi. [1]


Källa: Wikipedia


Ge mig pengar!! Snälla farbrorn!! Du kan väl bygga upp ett nytt köpcentrum.. =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0